Muotomenoja vai Hengen vapautta?
Varhaisimpien kristittyjen yhteiset kokoontumiset olivat vapaita kaikesta kankeasta pönöttämisestä. Uskovat kokivat vapaasti Hengessä, kuinka Herra johti ja vaikutti. Tältä pohjalta yhteiset kokoontumiset sitten etenivät. Armolahjat toimivat vapaasti - "niin kuin Henki tahtoi". Välillä oli saarnan paikka, joka oli ilman muuta tilaisuuksien huipentuma. Vasta paljon myöhemmin ilmaantuivat erilaiset liturgiset kankeudet, jotka veivät samalla karismaattisen vapauden mennessään.
Jotenkin tähän tapaan ajattelin tilaisuuksien menneen. Uusi testamentti valaisee asioita jonkin verran. Apostolien teot kertovat varhaisista jumalanpalveluksista, kuinka "kääntyneet noudattivat apostolien oppia (...) rukoilivat ja viettivät ehtoollista murtaen leipää. (...) Joka päivä he kokoontuivat uskollisesti temppelissä, ja kotona he viettivät ehtoollista ja aterioivat iloisesti mutta vaatimattomasti." (2:42, 46.) Tästä on nähtävissä, että ainakin ehtoollisen viettäminen on ollut todennäköisesti aina keskeinen osa varhaisimpia jumalanpalveluksia.
Myös Paavali antaa 1. kirjeessään korinttilaisille erilaisia ohjeita yhteisiin kokoontumisiin. Hän kertoo, kuinka naisen tulee peittää päänsä eikä hajaantumista uskovien kesken eri ryhmiin tule missään tapauksessa suvaita. Ehtoollisen viettoon hänellä on myös monenlaista sanottavaa, kuten että "jokainen, joka arvottomalla tavalla syö leipää ja juo Herran maljasta, tekee rikoksen Herran ruumista ja verta vastaan (11:27)." (Nostoja luvusta 11.) Paavalille kyse oli keskeisestä ja tärkeästä asiasta.
Ilmestyksiä ja ihmeitä
Lisäksi erilaiset karismaattiset lahjat ovat toimineet varhaisessa kristillisyydessä. Erityisesti Kreikan Korintissa armolahjat toimivat vahvasti. Paavali opettaa, että Pyhä Henki jakaa erilaisia armolahjoja kaikille uskoville, ei vain seurakuntien johtajille, ja kaikilla ihmisillä on erilaisia arvokkaita tehtäviä Kristuksen ruumiissa. Jumalan antamat tehtävät ja lahjat ovat kuitenkin erilaisia niin kuin ruumiskaan "ei ole pelkkää silmää". Profetoiminen ja hengelliset lahjat ovat tavoiteltavia, mutta kaikki on arvioinnin alaista. Kaiken täytyy tapahtua "asianmukaisesti ja hyvässä järjestyksessä". Naisten tulisi Paavalin mukaan olla hiljaa seurakuntien kokoontumisissa. (Nostoja luvuista 12 ja 14.)
Kaarlo Arffman on tutkimuksessaan perehtynyt niihin Uuden testamentin ihmeisiin ja ilmestyksiin, joilla oli koko alkukirkon kannalta merkitystä. Apostolien teot mainitsevat näistä ihmeistä ainoastaan kasteen yhteydessä ja ne liittyivät siihen, keitä voidaan kastaa. Tällaisia olivat helluntain kasteihme, kysymys samarialaisten ja pakanoiden kastamisesta sekä kristillisen kasteen antaminen Johanneksen kasteen saaneille.
Ihmeet ja ilmestykset eivät suoraan tai itsenäisesti ratkaisseet kysymyksiä. Niiden johdosta vakuuttuivat ensiksi apostolit, jotka edelleen vakuuttivat myös muut kristityt. Edes Paavalin ilmestys Damaskoksessa ei suoraan ratkaissut sitä, tulisiko pakanuudesta kääntyneiden elää Mooseksen lain mukaan. Jerusalemin kokouksessa Paavalin vakaumus, jonka mukaan Mooseksen laki ei sido pakanuudesta kääntyneitä, hyväksyttiin "oikeaksi" uskoksi. Toisaalta päinvastaista tulkintaa ei myöskään leimattu vääräksi. Tämä kuvaa sitä, kuinka apostolit ja Jerusalemin seurakunnan johtajat tarkastelivat myös ilmestyksiä. Alkukirkon kanta oli näin ollen vasta se, mikä sai kirkon johtajien vahvistuksen.
Mielenkiintoinen havainto karismaattisuuden kiinteästä roolista kristinuskon historiassa liittyy jopa kristittyihin hallitsijoihin. Heidän "toimenkuvaansa" liittyi nimittäin varsin voimakas karismaattinen ulottuvuus. Tästä puolesta tiedetään nykyisin vain harvoin. 300-luvulta alkaen kristityt uskoivat Jumalan antavan myös hallitsijoille Pyhän Hengen armolahjoja, jotka liittyivät heidän tehtävään.
Esimerkiksi Ranskan kuningas piti keskiajalla säännöllisesti silmäsairaille esirukouspalvelua, koska kuninkaan uskottiin saaneen erityisen parantamisen armolahjan silmäsairauksiin. Hän rukoili sairaiden puolesta koskettaen heidän silmiänsä ja sairaita tulikin kuninkaan rukouspalveluun ympäri Eurooppaa. Vastaavasti Englannissa esiintyi ns. "kuninkaan tautina" tunnettu sairaus, johon parantumista etsivät tulivat aina Skotlannista asti kuninkaan esirukouspalveluun. Mielenkiintoa on tosin voinut lisätä myös se, että sairaat saivat esirukousten lisäksi kultarahan. Tällainen tapa jatkui ilmeisesti anglikaaniseen aikaan 1600-luvulle saakka. (Arffmanin sähköposteista.)
Yhteisten kokoontumisten muoto ja järjestys
Clemens (kirjoitettu n. 96) kirjoittaa Korintin seurakunnalle vielä apostolisena aikana (ja vain joitakin vuosikymmeniä Paavalin ojentamisen jälkeen), liturgisesta järjestyksestä, kirkon hierarkiasta ja tarkasta muodosta yhteisissä kokoontumisissa ja elämässä yleisestikin. Kyseessä eivät olleet kuolleet, ihmisten keksimät ja Hengen vapauden riistävät muotomenot, vaan Jumalan tahdon mukainen tarkasti toimitettu jumalanpalvelus. Ylipapilla, papilla, leeviläisillä ja maallikoilla on omat sääntönsä ja tehtävänsä. Jumalalle mieluisaa on, että uhritoimitukset ja palvelukset toimitetaan tarkassa järjestyksessä ja täsmällisen aikataulun mukaisesti. Minkään ei tule tapahtua sekavasti ja sattumanvaraisesti, vaan on hyvin tärkeää, kuka hoitaa toimituksia ja missä ne toimitetaan. Erilaisia uhrejakin suoritetaan vain Jerusalemissa ja sielläkin paikat ovat tarkoin määriteltyjä. Jos kerran he suorittivat pyhiä tehtäviä kuoleman vaaran uhalla, niin kuinka paljon isompi vaara onkaan meillä, joilla on asioista suurempi ymmärrys. Jokaisen tulee toimia oman tehtävänsä rajoissa arvokkaasti eikä ylittää niitä.
Apostolit lähtivät Kristuksen valtuutuksella ja Pyhän Hengen varmuudessa saarnaamaan evankeliumia Jumalan valtakunnan saapumisesta. Edelleen apostolit asettivat eri paikoissa piispoja ja diakoneja. Aivan kuten Moosesta seurasivat profeetat, ovat piispat ja diakonit nyt apostolien laillisia seuraajia. Kaikki tapahtuu järjestyksessä Jumalan tahdon mukaisesti. Jo aikoinaan pappeus herätti kateutta. Samoin apostolit tiesivät Kristukselta, että riitoja nousee piispan tehtävästä. Piispan tehtävistä tehtiin pysyviä apostolien toimesta. On raskas synti syrjäyttää piispat, jotka “ovat kantaneet esiin lahjoja moitteettomasti ja pyhästi”. (Ensimmäinen Clemensin kirje, luvuista 40.-44., suom. Siiri Toiviainen Rø. Teoksesta Apostoliset isät.)
Millainen oli alkukirkon kokous, messu tai jumalanpalvelus?
Kommentit
Lähetä kommentti