Maria-hartaus - kirkon vakavin harha-askel? (osa 2.)
Puhuminen Mariasta "äitinä" kuulostaa helluntailaiseen korvaan hyvin vieraalta. Mariahan tietenkin on Jeesuksen äiti, mutta "ei hän suinkaan ole minun äitini eikä vaikkapa Paavali kutsunut Mariaa äidikseen". Tähän Marian "äidilliseen tehtävään" on myös jo varhain liitetty ajatus Mariasta "välittäjänä" eli esirukoilijana. Edellisessä kirjoituksessa tätä Mariaan (ja myös muihin pyhiin) liitettyä "välittävää tehtävää" jo hiukan käsittelin.
Taustastani käsin katsottuna puhe Mariasta äitinä kuulostaa ensinnäkin täysin tarpeettomalta liioittelulta ja toiseksi sen raamatullinen perusta aivan riittämättömältä. Kun Mariasta ruvetaan puhumaan "välittäjänä", niin siinä vaiheessa on kenties astuttu jo epäjumalanpalvonnan alueelle (tai ainakin täysin selvästi Jumalan Sanan vastaiseen opetukseen). Usein arvostelun esittämistä kuitenkin leimaa melko ohut tietämys siitä, mitä erilaiset ilmaisut oikeasti tarkoittavat ja mistä ne nousevat. Tällöin todellista keskustelua ei edes synny, koska osapuolet ampuvat toisistaan ohi puhtaasti mielikuvien perusteella.
Katoliset myöntävät joidenkin Maria-hurskauden ja teologisen spekuloinnin menneen joskus liian pitkälle. Historiassa on myös ollut ajanjaksoja, jolloin virheelliset tulkinnat ovat erityisesti kansanuskossa olleet varsin yleisiä. Erilaiset Maria-ilmestykset ovat myös toisinaan olleet kovin epämääräisiä ja niihin on liittynyt pinnallista ja herkkäuskoista hengellisyyttä.
Toisaalta katolisessa kirkossa on halki historian, aivan kristinuskon varhaisimmista ajoista saakka, pyydetty Marialta esirukouksia, häntä on suuresti kunnioitettu ja Maria-hurskauden on koettu tuoneen runsaita siunauksia lukemattomien kristittyjen vaellukselle. Oma ajatteluni oli radikaalin reformaation sisällä muotoutunut kuitenkin sellaiseksi, ettei mitään "tervettä Maria-hartautta" voinut olla edes olemassa. Se oli itsestään selvästi ja automaattisesti väärin. Meistä Marialle osoitetut runolliset rakkauden tunnustukset ovat näyttäneet vähintäänkin kummallisilta ja mahdollisesti epäjumalanpalvelukselta.
Vääristynyt Maria-kuva
Katolisten ja anglikaanien yhteisessä Mariaa käsittelevässä tutkimuksessa (ARCIC) todetaan hyvin painokkaasti, että Raamatun vastaiset hengelliset menot ja opetukset eivät ole Jumalasta ja ne ovat vastoin kirkon opetusta. Kaiken Mariaan suuntautuvan hengellisyyden täytyy turvata se, että Jeesuksella Kristuksella on omaa luokkaansa oleva asema kirkon elämässä. Ainoastaan Kristusta sekä Isää ja Pyhää Henkeä tulee palvoa. (ARCIC.)
Katoliset itse avoimesti myöntävät, että Maria-hartaudessa on ollut selkeitä ylilyöntejä historiassa. Myöhäisellä keskiajalla katolisen kirkon teologien opetuksissa Mariasta tuli selviä vääristymiä. Kansanuskossa Maria laajalti nähtiin välittäjänä Jumalan ja ihmisten välillä. Joskus Maria oli jopa ihmeidentekijä suorastaan jumalallisilla voimilla. (ARCIC.)
Yksi reformaation taustalla ollut tekijä olikin vääristyneessä suhteessa Mariaan. Ajoittain Maria oli jopa Kristuksen paikalla. Tähän johtaneessa ajattelussa Kristus oli kyllä lunastaja, mutta samalla Hän oli myös etäinen tuomari. Tätä vastaan olivat voimakkaasti sekä reformaattorit että katoliset kuten Erasmus Rotterdamilainen ja Thomas More. Reformaatiossa huomio kääntyi siihen, mitä Raamattu asiasta sanoi ja kuinka ainoa välittäjä Jumalan ja ihmisen välillä on Jeesus Kristus. Näin Marian ympärillä olleet vääristymät korjattiin, mutta samalla hävisivät monet hyvät hengellisen elämän ulottuvuudet. Marian asema pienentyi näiden vaiheiden seurauksena. (ARCIC.)
Katolisessa kirkossa Trenton kirkolliskokous korjasi linjaa, mutta kasvanut Maria-hartaus kärsi katolisten ja protestanttien välisestä polemiikista. Marian perisynnitön sikiäminen ja taivaaseenotto määriteltiin dogmeiksi katolisessa kirkossa osittain Mariaan liittyneen hengellisyyden kasvun johdosta. Ilmiön laajuus johti myös arvosteluun niin kirkon ulkopuolella kuin sen sisälläkin. Vatikaanin II:n kirkolliskokouksen Lumen gentium tarkoituksellisesti vastusti liioittelua. Se palasi kirkkoisien korostuksiin. Opetukset ja hengellisyys Mariasta liitettiin kiinteästi Kristuksen asemaan ja esikuvallisuuteen Jumalan kansasta (kirkosta). (ARCIC.)
Hans Urs von Balthasar kertoo, että 12. vuosisadalle tultaessa Mariaan liittynyt teologinen pohdinta oli mennyt sivuraiteille joidenkin teologien taholla. Tämä ei tarkoita, että von Balthasar olisi ollut eri mieltä vaikkapa Marian perisynnittömästä sikiämisestä, vaan hän oli oppien voimakas puolustaja. Hän kuitenkin huomioi, että joidenkin tuon aikakauden teologien pohdinnoissa Mariaan alettiin liittämään piirteitä, jotka kuuluivat vain Kristukselle. Marian esirukous "korotetaan lähes jumalalliseksi, koska Poika oli niin pitkään maan päällä kuuliainen äidilleen, että Hän pysyy kuuliaisena myös taivaassa". Mariasta tulee armosta "tasavertainen" lunastaja Kristuksen rinnalle tarkasti seuraten Aadamin ja avustajansa Eevan tasavertaisuutta. Jotkut teologit ajattelevat, että "jumalallisen armon voi saada Marian kautta nopeammin kuin Pojan kautta, koska Poika on kiinnostuneempi oikeudesta". (Levering 2019.)
Arvostettu katolinen teologi Matthew Levering kysyy, miksi tällaiset erehdykset nousivat? Von Balthasarin mukaan sekä erehdykset että oikeat opetukset Mariasta nousevat siitä puhtaasta ihmetyksestä, jonka raamatullinen kuva Mariasta jumalallisen Sanan äitinä herättää. Lunastajan äitinä oleminen ei merkitse pelkkänä kanavana olemista. Kyse on tehtävästä, jonka juuret ovat täydellisesti armossa ja jota varten Maria valmistetaan armossa. Jos Paavalin tehtävä tuli voimakkaan armon vaikutuksesta, niin kuinka paljon enemmän Marian tehtävään täytyy sisältyä ainutlaatuinen armo. Marian tehtävä oli paljon suurempi, sillä hänen tehtävänsä oli todella olla Pojan äiti. Marian osaksi tullut armon valinta ja pyhitys annettiin hänelle hänen ainutlaatuisen tehtävänsä tähden. Niin kuin Paavali sai osakseen armon valinnan ja pyhityksen tehtäväänsä varten, samoin Maria, mutta suuremmalla tavoin, kuten hänen ainutlaatuiseen tehtäväänsä on sopivaa, ottaa radikaalisti vastaan Jumalan tahdon. (Levering 2019.)
Lumen gentium painotti, että niin ylilyöntejä kuin tiukkapipoisia alilyöntejä suhteessa Mariaan tulee välttää. Teologien ja opettajien tulee kertoa Marian tehtävistä ja armoista oikein eli siten, että ne osoittavat aina Kristukseen. Tämä käy ilmi vaikkapa Raamatusta ja kirkkoisien opetuksista. Lg ohjeisti kirkon opettajia, että on erittäin tärkeää pysyä erossa väärinkäsityksiin johtavista ilmaisuista ja toiminnasta. Kirkon opetus on välitettävä oikein. Marialle osoitetun kunnioituksen motiivit eivät tule olla vain sentimentaalisessa tunteilussa. Tosi uskosta nouseva hengellisyys saa rakastumaan Mariaan ja sytyttää elämään hyveissä hänen tavoin. (Lg.)
Paavali VI:n Mariaa käsitellyt kiertokirje Marialis Cultus (MC) vuodelta 1974 käsitteli aikanaan perusteellisesti katolisen opin mukaista Maria-hurskautta. Se kiinnitti jälleen huomioita vääriin asenteisiin Maria-hurskaudessa. Liioittelu vääristää kirkon opetuksen ja toisaalta vähättely hämärtää Marian tehtävän. Kaikki valheellisuus ja legendat täytyy poistaa. Hurskauden täytyy nojautua ilmoituksen lähteiden opiskeluun (Raamattu ja traditio). Yksipuolista kuvaa Mariasta on vältettävä niin, että evankeliumin kokonaisvaltainen kuvaus ei pääse hämärtymään. Hurskauden motiivien täytyy olla selkeät. (MC.)
Sopiva Maria-kunnioitus
Opetuksen Marialle sopivasta, erityisestä, kunnioituksesta muotoili aikoinaan Tuomas Akvinolainen. Sen mukaan Marialle osoitettava kunnioitus ylittää pyhille ja enkeleille osoitettavan kunnioituksen. Samalla se on äärettömästi alempiarvoinen hänen Pojalleen sopivaan palvontaan verrattuna. (ODOCC.)
Lg:n mukaan Marialle osoitettu erityinen kunnioittaminen on täysin perusteltua. Jumalan armosta hän on Jumalan äiti ja armosta hänet on korotettu muiden ihmisten ja enkelten yläpuolelle. Mariaa on kunnioitettu “Jumalansynnyttäjänä” aivan varhaisimmasta kristillisyydestä lähtien. Erityisesti Efeson kirkolliskokouksen jälkeen Mariaan kohdistunut hartaus on ilmennyt rakastamisena, esimerkin seuraamisena ja kunnioituksena. Marialta on myös pyydetty apua. Pohjana tälle ovat profeetalliset sanat: “Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi, sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria” (Luuk. 1:48). Marian kunnioittaminen on ainutlaatuisesti ollut kirkossa aina. Se on kuitenkin ratkaisevasti eri asia kuin Isälle, Pojalle ja Pyhälle Hengelle osoitettu palvonta. Marian kunnioittaminen ei syrjäytä Jumalan palvontaa, vaan merkittävästi rohkaisee Jumalan palvontaan. Oikeissa raameissa Maria-hartaus edesauttaa voimakkaasti Pojan ylistämistä, rakastamista ja käskyjen noudattamista. (Lg.)
Neitsyt Mariassa kaikki riippuu Kristuksesta ja on kytköksissä Häneen. Pitäen silmällä Kristusta Isä Jumala valitsi Marian pyhäksi Äidiksi ja varusti hänet Hengen lahjoilla, joita ei anneta kenellekään muulle. Aito hurskaus ei ole koskaan jättänyt korostamatta Marian erottamatonta yhteyttä ja olennaista suhdetta jumalalliseen Vapahtajaan. (MC.)
Paavali VI:n kiertokirje tiivistää lopuksi muistutuksen Maria-hurskauden tarkoituksesta. Hän kirjoittaa, että Maria-hurskauden perimmäinen tarkoitus on kirkastaa Jumalaa ja johtaa ihmisiä elämään, joka on täysin sopusoinnussa Hänen tahtonsa kanssa. Kirkon lapset yhtyvät evankeliumin tuntemattoman naisen ylistykseen Marialle: "Onnellinen on se kohtu, josta sinä synnyit! Onnelliset ovat ne rinnat, joita sinä imit (Luuk. 11:27)!" Samalla heidät kuljetetaan pohtimaan Mestarin vakavaa vastausta: "Onnellisia ovat pikemminkin ne, jotka kuulevat, mitä Jumala sanoo, ja noudattavat sitä (Luuk. 11:28)." Jeesuksen sanat ovat itsessään Marian ylistystä monien kirkkoisien selitysten ja Vatikaanin II:n kirkolliskokouksen mukaan. Se on myös meille kehotus elää Jumalan käskyjen mukaan ja siinä kaikuvat Vapahtajan sanat toisaalta: "Taivaiden valtakuntaan eivät pääse ne, jotka vain hokevat minulle: ’Kyllä, Herra, kyllä, Herra.’ Sinne pääsevät ne, jotka toimivat niin kuin taivaallinen Isäni tahtoo (Matt. 7:21)." Ja edelleen Jeesuksen sanat: "Te olette ystäviäni, jos teette niin kuin käsken (Joh. 15:14)." (MC.)
Maria kristittyjen äitinä ja välittäjänä
Lähteet
- Anglican-Roman Catholic International Commission (ARCIC): Mary: Grace and Hope in Christ
- The Oxford Handbook of Mary (2019): Levering, Matthew. Mary and Grace.
- Lumen gentium (Lg)
- Marialis Cultus (MC)
- The Oxford Dictionary of the Christian Church (3 ed.) (ODOCC)
- Lainaukset Raamatusta: raamattu.fi
- Fr. Andrew Hofer, O.P. (2017): The Virgin Mary: Full of Grace & Mother of God. The Wisdom of Aquinas Series of The Thomistic Institute. The Catholic Center at New York University.
- Mary: Grace and Hope in Christ | Commentary by Jared Wicks
- Rahner, Hugo (2019): Maria ja kirkko
Kommentit
Lähetä kommentti